Mistä päivä osastolla koostuu?

Sairaala-arki on monelle terveelle ihmiselle hyvinkin vieras asia, jos se ei ole koskettanut omaa elämää millään tavalla. Henkilökohtaisesti osaan kertoa kokemuksia vain täältä Kuopion yliopistollisen sairaalan Hematologiselta osastolta, joka eroaa jonkin verran muusta osastoelämästä. Koska kyseessä on osasto, joka on täynnä huonon vastustuskyvyn omaavia potilaita, tulee hygienian ja ohjeistuksien olla vähän eri tasoa, kuin osastoilla yleisesti. Tämä mun osasto poikkeaa monesta muusta osastosta myös sen puolesta, että nyt korona-aikaankaan vierailuja ei ole hirveämmin rajoitettu. Monilta osastoilta on kielletty vierailijat kokonaan, mutta koska täällä on paljon pitkäaikaissairaita, jotka käytännössä asuvat osastolla (mukaan lukien minä), potilaiden tulee saada tavata läheisiään. Jokaisella vierailijalla tulee kuitenkin olla maski ja sairaana ei saa tulla tapaamaan potilaita. Vierailuaika on muuten rajaton, mutta yöhoitajien tullessa töihin, vierailijan pitää viimeistään lähteä. Tänään haluaisin avata teille sitä, millainen tavallinen päivä osastolla oikein on.

Aamu starttaa noin klo 6.15, kun yöhoitaja tulee ottamaan aamukontrollit ja tuo mahdolliset lääkkeet. Aamukontrolleissa katsotaan verenpaine, happisaturaatio ja lämpö. Aamulääkkeissä mulla tulee vatsansuojalääke. Kyseisen herätyksen jälkeen on mahdollista nukkua vielä tunnin verran ennen seuraavaa herätystä. Noin klo 7.00-7.30 tulee laboratoriohoitaja ottamaan verikokeet, jos potilaalle on tehty pyyntöjä. Useimpina aamuina verikokeet kuitenkin otetaan. Samoihin aikoihin laboratoriohoitajan kanssa tulee myös osaston aamuhoitaja ja tuo loput aamulääkkeet. Yleensä viimeisenä, noin klo 7.30-8.00 tuodaan aamupala. Normaalisti aamupalaan kuuluisi leipää, leivänpäällisiä, puuroa ja potilaan tilaamia juotavia. Mutta koska mulla on keliakia, eikä sairaalan gluteeniton puuro ei kuitenkaan ole erityisen maukasta ja riisipuuro ei sovi mun vatsalle kovinkaan hyvin, olen jättänyt puuron kokonaan pois aamiaiselta.

Aamiaisen jälkeen aamuvuoron hoitaja yleensä tulee tervehtimään ja katsomaan koneelta päivän aikataulut. Jokaisella potilaalla on huoneessaan tietokone, joka on vain hoitajien ja lääkäreiden käytössä, joten hoitaja voi käydä hoitosuunnitelmat läpi yhdessä potilaan kanssa. Yleensä tässä kohtaa kysyn myös päivän laboratoriotulokset ja veriarvot, jotka hoitaja näkee koneelta. Usein aamuhoitaja haluaa ottaa kontrollit potilaasta aamusta. Aamupäivällä oma lääkäri käy lähes päivittäin tervehtimässä potilasta ja kertoo tälle, jos päivään sisältyy joitakin toimenpiteitä tai hoitoihin on tullut muutoksia. Osastolla tulee käydä vähintään joka toinen päivä suihkussa. Jos on suihkupäivä, hoitaja tuo puhtaat vaatteet, pyyhkeet ja lakanat potilaalle. Sillä aikaa, kun potilas käy suihkussa, hoitaja vaihtaa sänkyyn puhtaat lakanat. Itse käyn suihkussa yleensä vähän ennen lounasta, tai heti lounaan jälkeen. Lounas tarjoillaan noin klo 11.15-11.30. 

Jos potilaalla on päivän ohjelmassa tiedossa sytostaatteja, ne tulevat sairaalan apteekista osastolle yleensä puoleen päivään mennessä. Riippuu sytostaatista ja päivän muusta aikataulusta, milloin mikäkin sytostaatti annetaan. Jokaisella potilaalla on huoneessaan vesikannu, jota saa täyttää huoneen hanasta. Vesikannu ja lasi tullaan kuitenkin vaihtamaan joka päivä noin klo 12.30. Osastolla pidetään huoli siitä, että ruokarytmi on säännöllinen ja klo 13.15 onkin päiväkahviaika. Päiväkahvilla laitoshuoltaja kysyy potilaalta haluaako tämä teetä, kahvia tai jotain muuta juotavaa. Kahvihetkeen kuuluu aina myös jokin leivonnainen. Tässä kohtaa päivää saattaa olla melko pitkäkin väli, kun hoitajia ei näy, eikä kuulu, ellei soita soittokelloa. Noin klo 16.00-16.30 on päivällisaika ja hoitaja tuo potilaalle päivällistarjottimen. 

Päivällisen jälkeen saa usein olla jonkin aikaa rauhassa, kunnes klo 17.30-18.30 iltahoitaja saapuu ottamaan päiväkontrollit ja kyselee iltapalatoiveita. Sen lisäksi hoitaja tuo potilaalle iltalääkkeet, jotka otetaan yleensä iltapala-aikaan. Osastolla aamupala, lounas ja päivällinen tulevat automaationa listan mukaan, mutta iltapala koostuu aina potilaan toiveista. Viikossa on myös päiviä, kun iltapalalla on tarjolla jotakin "spesiaalimpaa". Esimerkiksi perjantaisin on riisipiirakoita ja lauantaisin lettuja tai pannukakkua. Iltapala tuodaan noin klo 19.00-19.15. Iltapalan jälkeen loppuilta koostuu useimmiten lähinnä omista virikkeistä ja nukkumaan saa mennä sitten, kun itse haluaa. Yöhoitaja tulee klo 21.30-22.00 aikoihin kysymään tarvitseeko potilas yötä vasten jotakin ja sanoo hyvät yöt. Yöllä hoitaja käy 1-2h välein hiljaa tarkistamassa, että potilaalla on kaikki hyvin.

Tällainen on kaikista tavallisin päivä osastolla. Tavallisista päivistä poikkeavat kuitenkin esimerkiksi luuydinnäyte- ja it-hoitopäivät. Luuydinnäyte otetaan yleensä noin klo 10.00 ja it-hoito suoritetaan usein 13.00-14.00 akoihin. It-hoidon jälkeen on myös 2h kestävä makuutus, jotta selkäydinneste pääsee tasaantumaan. Kyseiset hoidot saattavat jonkin verran sotkea normaalin päivän aikataulua ja rytmejä, mutta useimmiten päivä on tällainen, kuin kuvailin. Näiden tavallisten sairaalarutiinien lisäksi mun päivään kuuluu myös paljon muutakin. Esimerkiksi hoitajien kanssa jutustelua, tietokoneella olemista, sarjojen ja elokuvien katsomista, piirtämistä, maalaamista ja mun rakkaiden läheisten vierailua. 

Oon viime aikoina ollut aika epäaktiivinen täällä blogissa. Se johtuu siitä, että vietin viimeiset pari kuukautta onnellisesti kotona, eikä siellä tehnyt mieli kirjoittaa sairastamiseen liittyvistä asioista tai edes ajatella niitä sen suuremmin. Haluan kuitenkin pitää tämän blogin sisällön pääasiassa mun leukemiassa ja siihen liittyvissä asioissa. Nyt olen kuitenkin takaisin sairaalassa, enkä tiedä, milloin pääsen kotiin seuraavan kerran. Siksi nyt olikin erinomainen aika aktivoitua täälläkin! Postausehdotuksia ja -ideoita saa laittaa alas kommentteihin, tai sitten instagramissa @nuppulinnea. Olisi myös kiva kuulla, mitä tykkäsitte tämän kaltaisesta postauksesta!

<33 Nuppu



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arki toipilaana - mitä se pitää sisällään?

Mikä Leukemia?

Sairastuminen läheisten näkökulmasta